Tre utvalgte toppturer fra Spiterstulen

Topptursesongen nærmer seg, og vi gleder oss til åpning! Vintersesongen 2022 er fra 3. mars – 1. mai. Hvis du ikke har besøkt vårt område tidligere, foreslår førerne i Spiterstulen bre- og fjellføring at du starter med disse tre turene.

Galdhøpiggen 2469 m.o.h.

I tillegg til å være Norges høyeste fjell, er Galdhøpiggen et nydelig skifjell med mange muligheter, både for fjellski og randonee. Det er to gode ruter til toppen. Den første følger sommerstien mer eller mindre hele veien til topps. Dette er den raskeste ruta opp. En alternativ, og noe slakere oppstigning går via Styggebreen, og følger deretter sommerruta fra Juvasshytta til toppen. 

 
Fra toppen er det i all hovedsak to alternativer for nedkjøring. Det første alternativet er å følge sommerruta til Spiterstulen ned igjen, langs traséen til Galdhøpiggrennet. Dette er en variert, artig nedkjøring hvor spesielt flanken ned fra Svellnosi kan være fremragende. Det andre alternativet er brattere, og går ned sørflanken på Galdhøpiggen til Svellnosbreen. Denne lia er ca. 38 grader på det bratteste, og krever gode skiferdigheter og svært trygge snøforhold. Vel nede på Svellnosbreen er det fortsatt mye skikjøring igjen, vanligvis vest for brefallet. Når forholdene ligger spesielt til rette for det, kan man kjøre ned langs østsiden av brefallet på Svellnosbreen; dette er den mye omtalte Jotunheimens Valle Blanche. Nedkjøringen er ikke brattere, men går i og tett på store sprekkområder. 

Lengde: 11 km 

Høydemeter fra Spiterstulen: 1400  

Tid: 6 timer 

 
Nordre Bukkeholstind 2149 m.o.h.

Bak Tverråbreen ligger Nordre Bukkeholstind lett tilgjengelig, og dette er en flott tur fra Spiterstulen av moderat lengde og vanskelighetsgrad. Oppturen går via Tverrådalen til Tverråbreen som vi følger på sørsiden til Bukkeholsbandet. Denne delen av breen har endret seg svært mye de siste årene, og 2019-påsken var det store, åpne sprekkområder nord for 2149. Det kan være lurt å forhøre seg med lokalkjente for oppdatert informasjon. Omtrent ved Bukkeholsbandet setter vi fra oss skiene, går opp sørfra og følger ryggen bort til toppunktet. Dette er litt luftig, men ikke vanskelig. Retur samme vei gir skikjøring i moderat terreng med ofte god snø, men brattere alternativer er også mulig.  

Lengde: 15 km 

Høydemeter fra Spiterstulen: 1050 

Tid: 5 timer 

Styggehøe 2214 m.o.h

Spiterstulens nærmeste nabo er vesentlig flottere enn navnet skulle tilsi, og skikjøringen fra toppen er av den beste i området. Turen begynner som vanlig inn Visdalen et lite stykke, men man tar raskt sikte på inngangen til Bukkeholet. Dette er et trangt, bratt gjel hvor man må være trygg på snøforholdene. Deretter slaker det ut innover Bukkeholet, før man knekker til høyre opp den lange, bratte lia opp til toppen. Denne lia er sørvendt, dermed får man sol og varme på veien opp og ofte fint påskeføre på veien ned. Selv om toppunktet ikke er av de høyeste, er utsikten til Galdhøpiggmassivet og Heilstugutindane fenomenal. Den vanligste nedkjøringen går samme vei man kom opp, og byr på bratt skikjøring (35 ˚).  Ved gode snøforhold er det også mulig å kjøre nordøstover og ned mot Visdalen. Det er også mulig å kjøre direkte ned på Tverråbreen på ski, men dette er for de spesielt interesserte. 

Lengde: 14 km 

Høydemeter fra Spiterstulen: 1100 

Tid: 5 timer