Galdhøpiggen uten guide

Ikke vært på Galdhøpiggen før, eller lyst til å ta turen opp på egen hånd? Velg Pioneer-ruta, og gå Galdhøpiggen uten guide.

Helt siden førstebestigningen i 1850 har Galdhøpiggen vært et yndet turmål for tindebestigere i alle aldre, og for mange er det å bestige Nord-Europas høyeste fjell helt på egen hånd den ultimate Galdhøpigg-opplevelsen.

Spiterstulen er et perfekt utgangspunkt for deg som ønsker å gå Galdhøpiggen uten guide. Velger du Pioneer-ruta går du nemlig på godt merket tursti hele veien til topps.

Hytta på toppen av Galdhøpiggen med utsikt sørover mot blant annet Heilstuggutindane

Beskrivelse av turen

Turen opp til Norges tak fra Spiterstulen starter på 1100 meter over havet. Det er jevn stigning den første delen av turen, men du går på god sti. Underveis kan du nyte flott utsikt og ikke minst frodig fjellflora.

Ved 1700 moh. flater det litt ut, og du kommer inn på selve Galdhøpiggmassivet som tar deg over de to andre 2000-meterne (Svellnosi og Keilhaus topp) før du når toppen av Galdhøpiggen.

Utsikten fra Galdhøpiggen bare må oppleves. På godværsdager kan du se hele fjell-Norge i 360 grader! Om du etter hvert blir småkald når du står på Norges tak, er det mulighet for å varme seg i hytta som ligger på toppen.

Nedstigningen følger samme T-merkede rute, hele veien ned til Spiterstulen.

Pioneer-ruta fra Spiterstulen til Galdhøpiggen følger den T-merkede stien som er tegnet inn på dette kartet, hentet fra norgeskart.no

Så lenge varer turen

Du legger bak deg ca 11 kilometer tur – retur, og bør totalt beregne omtrent åtte timer når du går denne ruta fra Spiterstulen til Galdhøpiggen.

Det er ofte snø på deler av stien, selv sent på sommeren. Dette kan gjøre returen veldig artig, men snøen kan også være hard så man må være veldig varsom med å skli på snøen i fjellet, særlig hvis man ikke ser utgangen på snøfeltet.

Det kan være utrolig gøy å ake på snøfonner ned fra Galdhøpiggen til Spiterstulen, både for voksne og barn. I juni og første halvdel av juli er det vanligvis fortsatt snø å ake på, men på slutten av sommeren er snøfonnene smeltet.

Hvem passer turen for?

Vi anbefaler denne turen for voksne og barn over 7 år.

Hva må jeg ha med?

Været i fjellet kan også snu fort. Derfor bør man ha med varme klær for vinterlige forhold i høyden, selv på fine sommerdager, inkludert hansker / votter og lue. Fjellstøvler er en fordel, både fordi det gir bedre støtte og holder føttene tørre over snøfeltene. Gamasjer kan være lurt tidlig på sesongen, og om uhellet er ute kan det være fint å ha et sitte/ligge-underlag og en vindsekk.

Man kan fylle vann i Piggegrove opp til ca. 1800, men derfra og opp må man bære med seg drikke. Ellers må man ha med mat, sjokolade og godt humør til en full dag i fjellet.

God tur!