Topptur på ski til Galdhøpiggen

Skituren over alle skiturer? Bli med på topptur på ski til Galdhøpiggen

Galdhøpiggen er ikke bare Norges høyeste fjell. Det er også en av landets beste skibestigninger, med mulighet for lange nedkjøringer av ulik vanskelighetsgrad.

Nydelig skiføre ned fra Galdhøpiggen en fin dag i Januar. Foto: Øystein Bjelland

Beskrivelse av turen

Skituren til topps på Galdhøpiggen starter fra Spiterstulen, og byr på 1500 høydemeter både opp og ned. Oppstigningen starter så fort du har fått på deg skiene og begynner turen opp lia fra Spiterstulen.

Den vanligste ruta til toppen følger T-merket sommersti over fortoppene Svellnosi og Keilhaus topp. Det stiger jevnt opp til 1700 moh, hvor det flater litt ut.

Ruta følger kanten mot Styggebreen opp mot Svellnosi. Går du uten fører? Da må du huske å holde god avstand til brekanten.

Du runder nord for toppen av Svellnosi, før du fortsetter og tar kneika opp til Keilhaus topp og videre til Galdhøpiggen. Den vanligste nedkjøringen følger omtrent samme vei ned, men etter Svellnosi kan du runde mot høyre og komme ut på den store snøflanken øst for toppen. Øverst i dette henget er det 30-35 graders helning. Her er det viktig å vurdere skredfaren.

En skisse av normalruta opp og ned ser du i kartet under. For den mer eventyrlystne finnes det en håndfull andre nedkjøringsalternativer (som ikke er tegnet inn) som kan være fine når forholdene tillater det.

Normalruta på ski til Galdhøpiggen fra Spiterstulen er markert med rød linje. Stiplet rød linje angir en slake oppstigning. Stiplet blå linje angir beste nedkjøring, vær obs på skredfaren i dette henget som er brattere enn 30 grader i toppen. Kart fra norgeskart.no.

Så lenge varer turen

Totalt bør du regne 5 – 6 timer på denne toppturen. Oppstigningen tar normalt 4 – 5 timer når du går på ski til Galdhøpiggen.

Hvor lang tid du bruker helt ned er avhengig av fart og føre, men normal tid ned er ca. en time. Rekorden ned fra Svellnosi er under 3 minutter på telemarkski!

Hvem passer toppturen for?

Denne fantastiske toppturen egner seg for de som allerede har noe erfaring med topptur slik an man trygt finner veien opp og ned, også om været skulle endre seg. Det er viktig å huske at dette er en nokså lang topptur med mer enn 1350 høydemeter, og det er derfor fint å ha litt trening i forkant og være vant med skiutstyret.

Hva slags utstyr trenger man?

Denne turen er best egnet for toppturski (randonnée eller telemark). I tillegg må man ha med skredutstyr (sender/mottaker, søkestang og spade) og vite hvordan man bruker det. Kart og kompass, fulladet mobiltelefon (gjerne med en kart-app som f.eks. Norgeskart friluftsliv), mat og drikke, samt lue votter og varme klær er selvfølgelig også i sekken som på alle andre toppturer. Om uhellet er ute er det utrolig smart å ha med vindsekk, liggeunderlag og et enkelt førstehjelpsskrin.